Vakmanschap in de Jordaan

Vakmanschap in de Jordaan bood u een exclusieve kijk in verborgen werkplaatsen.
Zondagmiddag 4 mei 2014 heeft de laatste editie plaats gevonden.

De bevlogen vakman of vakvrouw vertelde tijdens de 12 edities van Vakmanschap in de Jordaan over de passie voor hun ambacht, gaf meer uitleg over veel gebruikte technieken, inspiratie voor het vakwerk en vakscholing. Ook volgde er vaak een demonstratie en was er ruimte voor het stellen van vragen.
Zo leerde u meer over deze prachtige lokale ambachten! Zo zag u o.a. hoe de leerbewerker een tas met de hand stikte en vertelde de beeldhouwer over zijn ideeënwereld.
Vele enthousiaste mensen hebben deze viering van meesterschap bezocht en beleefden de Jordaan zoals die oorspronkelijk was: het rijk van de vakman.

Advertenties
2 reacties
 1. Anneke zei:

  Gisteren heb ik de route gevolgd langs een hoedenmaakster, een beeldhouwer en een leerbewerker. Wat een fantastische ervaring; de beschikbare drie uur waren nauwelijks genoeg om alle indrukken op te doen, laat staan te verwerken. Waar ik me op had voorbereid was vooral ambachtslieden aan het werk te zien; wat ik tegenkwam waren 3 al zeer succesvolle kunstenaars met een intense liefde voor en kennis van hun vak, die ze graag met de bezoeker wilden delen. Ik was zeer onder de indruk van de persoonlijke, lijfelijke wijze waarop ze hun ambacht uitvoerden en hoe cruciaal hun eigen levensfilosofie en liefde voor materialen waren bij de totstandkoming van hun creaties. Deze ervaring zal nog lang in mijn hoofd doorwerken. En, ik ga zeker de twee andere routes ook lopen!

 2. Ik heb, op zondag 11 december 2011, een aantal ambachtsmensen bezocht tijdens de “Vakmanschap in de Jordaan” wandeltocht. Mijn eerste locatie was ook het inschrijvingspunt, bij Ellen Philippen en Lotte Porrio van Oogst sieraden, in de 2e Tuindwarsstraat. Zij lieten diverse technieken zien waar zij regelmatig mee werken, zoals het zagen van vormen uit een plaatje zilver, die vervolgens bij werd gevijld om de scherpe randjes ervan af te halen. Maar ook hoe zij met de meest eenvoudige materialen en afdruk in het plaatmateriaal achterlieten, zodat dit meer structuur gaf aan het nog te creëren stuk.

  Naast creaties uit metaal herstellen zij ook oudere stukken, of maken geheel nieuwe uit [half]edelstenen. Ieder jaar hebben zij een thema waarvan zij een collectie maken, bloemen en planten zijn een regelmatig terugkerend onderwerp. Maar ook het verblijf van Dr Siebold aan Japan en de kunstschatten die hij mee terugnam, nu te zien in het Sieboldhuis te Leiden, waren een inspiratiebron.

  In 2011 waren de etsen in een boek van de gebroeders Grimm aanleiding voor de collectie. Een van de stukken is een minuscuul vogeltje, in een uit ‘kooitjes’ vervaardigde ketting, die verteld over de sleutel die alle deuren opent… alleen hoe gaat de kooiketting open? Ik weet het nu, maar vertel het niet!

  De volgende ambachtsvrouw was Kim Julie Muijres, restaurator van schilderijen, in de Tuinstraat, die met veel passie over haar ambacht vertelde, maar ook over de intensieve opleiding die er voor nodig is voordat men ook maar een penseel op een doek mag zetten. Ook hier is materiaalkennis heel belangrijk, omdat een ‘doek’ niet alleen uit linnen maar ook uit hout kan zijn opgebouwd. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en werkt al naar gelang van de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en nog een aantal zaken die ik nu even vergeten ben.

  Voordat zij kan gaan restaureren wordt er eerst een gedegen vooronderzoek gedaan en een uitgebreid restauratievoorstel wordt dan opgesteld en voorgelegd aan de klant. Voor wij het wisten was de tijd alweer voorbij en moesten wij ons haasten om op de volgende locatie op tijd te komen.

  Het is heerlijk om in eigen stad onbekende plekken te ontdekken. In de Laurierstraat 109 zit AGA – Amsterdams Grafisch Atelier, in een gebouw waar tot de jaren dertig van de vorige eeuw nog een lagere school zat, die later een Vakschool voor Meubelen, Bekleden en Stoffeerders werd. Sinds 1958 is AGA hier gevestigd, het is een Do-it-Yourself werkplaats voor professionele kunstenaars en ontwerpers midden in de Jordaan. De werkplaats biedt uiteenlopende faciliteiten, technieken en expertise voor kunstenaars / ontwerpers om hun werk te kunnen produceren en verder te ontwikkelen. Naast Nederlandse grafische ontwerpers kunnen ook buitenlandse vakgenoten hier artist in residence worden voor een aantal maanden.

  Het AGA wil een voortrekkersrol vervullen als werkplaats en laboratorium waar experimenten en blauwdrukken ontstaan op het gebied van etsen, lithografie, fotopolymeer, textiel, zeefdruk en digitaal printen. Daarnaast ziet het AGA zich als een van de bewakers van het grafisch cultureel erfgoed, wil het de grafische kunst zichtbaar maken aan, en ontsluiten naar een groot publiek, haar middelen en expertise inzetten voor culturele opdrachten vanuit het werkveld, en grensverleggende projecten initiëren.

  Aangezien hier zoveel mogelijkheden zijn werd kort ingegaan op etsen, diepdruk en zeefdruk. Ook de vlakdruk werd nog even aangehaald. Daarnaast heeft het AGA een expositieruimte ‘De Passage’, de voormalige gang van de school. Op het moment vindt daar onder andere een expositie plaats van Peter Ceizer.

  In het kort, een fantastische dag waarbij ik veel heb opgestoken, van dingen die makkelijk lijken maar dit in werkelijkheid helemaal niet zijn. Wetende dat er in 2012 weer een aantal van deze dagen zullen zijn, teken ik nu al in, er zijn nog genoeg ambachten waar ik graag wat van wil weten.

  Peter Schröder
  web + media BvK, Branchevereniging van Kleermakers & Modevakscholen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s