Wist u dat…

Er vroeger wel 400 zilversmeden in Amsterdam waren? Op dit moment is Wouter van Balen nog de enige zilversmid in Amsterdam die zich toelegt op het vervaardigen van grootzilverobjecten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken maakt deze zilversmid dus geen sieraden, maar sculpturen die vaak een gebruikersfunctie hebben.

Organisch geverfd leer te herkennen is aan de kleur van de as? Door simpelweg een vlammetje bij het leer te houden en een klein stukje van het leer te verbranden is te zien of het leer op een natuurlijke wijze is geverfd. De natuurlijke grondstoffen maken dat de kleur van de as grijs wordt. Worden er chemicaliën gebruikt, dan wordt de as groen.

Elk papier oneindig te recyclen is? Met de juiste hoeveelheden vezels (van oud papier) en water, ontstaat er pulp waarvan weer nieuw sterk papier geschept kan worden. Alleen krantenpapier is zo dun en zit dermate vol met inkt, dat het slechts een enkele keer hergebruikt kan worden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wetenswaardigheden die u tijdens het bezoeken van Vakmanschap in de Jordaan kunt verwachten. De laatste Vakmanschap van het jaar op zondag 11 december zit alweer vol, maar ook in het volgende jaar gaan wij gewoon door. Bent u nieuwsgierig geworden en zou u ook graag een keer een van de routes bezoeken, dan kunt u zich hier inschrijven.

Advertenties
1 reactie
  1. Harry Uytdehaage zei:

    Vandaag het leeratelier, de beeldhouwer en de meubelstoffeerder bezocht en was erg onder de indruk van de passie en het enthousiasme van deze vakmensen. Het ontvangst was bij allen bijzonder gastvrij en men toonde de technieken en vertelde het verhaal over hoe een bepaald kunstwerk tot stand was gekomen.
    “Vakmanschap in de Jordaan ” is een bijzondere “middag uit” in de Jordaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: